Inspiraatio, Uutiset, Yleinen

Takan rakentaminen – Hermoja raastava prosessi vai läpihuutojuttu?

21.2.2023

Takan rakentaminen on monelle omakotitalon tai rivitaloasunnon omistajalle houkutteleva ajatus. Takan lämpö ja tunnelma luovat kodikasta ilmapiiriä talven pimeinä päivinä ja takka voi myös merkittävästi vähentää asunnon lämmityskuluja. Ensimmäinen askel takan hankintaprosessissa on selvittää, tarvitseeko takka rakennusluvan. Takan rakentamisessa tulee myös huomioida mm. korvausilma, takan sijoittaminen turvallisesti ja oikeaoppinen asentaminen. Lue alta lisää takan hankinnan eri vaiheista!

 

Takan valinta

Takkaprojekti alkaa tyypillisesti vierailemalla myymälässämme tai verkkokaupassa. Kartoitamme asiakkaan toiveet ja kriteerit. Viime aikoina käytännöllisyys ja toimitusaika ovat olleet selkeästi esille nousseita kriteereitä. Takalta halutaan apua lämmitykseen, mieluiten nopealla aikataululla. Asiakkaan omien kriteerien lisäksi takan valintaan vaikuttaa myös kohteen koko, mahdollinen takkavaraus ja muu oleellinen tieto. Olivat asiakkaan toiveet takalta mitkä tahansa, löydämme lähes aina asiakasta miellyttävän ratkaisun. Valikoimassamme on yli 700 tulisijaa, joista suosituimpia ovat varaavat takat, kiertoilmatakat, biotakat ja puuhellat.

Kun sopiva takka on valittu, voidaan rakennusluvan hakemisprosessi aloittaa. Lue hakuprosessista lisää alta!

Pitääkö takalle hakea rakennuslupa?

Takan rakennusluvan tarve riippuu pitkälti kohteesta ja kunnasta, mihin takka tullaan rakentamaan. Uudiskohdetta rakentaessa takka tulee olla huomioituna suunnittelijan piirtämissä lupakuvissa. Kun takka on mukana talon rakennussuunnitelmassa, ei erillistä rakennuslupaa pelkälle takalle tarvita. Nykyajan uudiskohteet ovat tiiviitä rakennuksia, jonne syntyy helposti alipaine. Tästä syystä jo lupavaiheessa on hyvä pohtia myös korvausilman tarvetta, vaikka se ei suoranaisesti rakennuslupiin vaikutakaan.

Mikäli kyseessä on saneerauskohde, missä ei ole ennestään takkaa, tulee rakennuslupa takalle hakea paikallisesta rakennusvalvonnasta. Mikäli kohteesi on rivi- tai paritalo tulee takan asennuksesta sopia myös talonyhtiön kanssa. Usein saneerauskohteissa on tehty rakennusvaiheessa takkavaraus, eli takalle on määritelty etukäteen sopiva paikka rakennusvaiheessa. Tämä ei kuitenkaan riitä sellaisenaan, vaan lupa tulee hakea rakennusvalvonnasta. Mahdollinen takkavaraus ja sen sijainti löytyy kohteen piirustuksista.

Vanhan takan vaihto ei välttämättä vaadi rakennuslupaa, vaan ilmoitus rakennusvalvontaan saattaa riittää. Takkojen lupa-asioissa on kuitenkin kuntakohtaisia eroja, joten muista tarkistaa oman asuinkuntasi määräykset ennen projektin aloittamista. Rakennusbuumi näkyy edelleen lupa-asioiden käsittelyajoissa, joten suosittelemme laittamaan luvat ajoissa vireille.

Takkaluvan hakeminen

Kun luvan tarve on selvillä, voidaan itse lupaa hakea. Rakennuslupa takalle voidaan hakea myös sähköisesti lupapisteestä (lupapiste.fi).

Lupaa varten tarvitaan asemapiirustus, pohjapiirustus, julkisivupiirustus pitkältä sivulta ja päädystä, yleisleikkaus (suotava, ei välttämätön), rakennepiirustus sekä -leikkaukset hormin ja takan perustuksesta. Vanhat rakennepiirustukset löytyvät yleensä isännöitsijältä ja/tai rakennusvalvonnan arkistosta, puh.050 302 7233. Jos vanhoja rakennepiirustuksia ei löydy, pätevän rakennesuunnittelijan on selvitettävä vanhat rakenteet ja niiden kantavuudet ja tarvittaessa suunniteltava lisä/vahvistusrakenteet.

Muita tarvittavia asiakirjoja ovat hallintaoikeusselvitys (jos omistus ei käy ilmi rakennusvalvonnan tietokannasta), kyseessä olevan yhtiön suostumus takan ja hormin rakentamiseen ja valtakirja asiamiehelle hoitaa kaikkia ko. takkalupaan liittyviä asioita, kyseessä olevan yhtiön kaupparekisteriote ja suunnitellun takan / hormin esite.

Kun asiakirjat on hankittu, asiakas varaa rakennusvalvontaan ajan alueen tarkastusinsinöörille suunnitelmien esittelyä, lupahakemuksen täydentämistä ja luvan myöntämisen jälkeisten toimenpiteiden läpikäymistä varten. Jos asia hoidetaan sähköisen lupapalvelun Lupapisteen kautta, voidaan suunnitelmat ja liitteet lisätä suoraan sinne.

Myönnettävässä luvassa voi olla vaatimuksia tarvittavista lisäsuunnitelmista ja selvityksistä. Hormin asennuksen jälkeen suoritetaan rakennuspaikalla hormi- ja loppukatselmus. Olemassa olevaan hormiin liitettävälle tulisijalle ei tarvitse erillistä lupaa, mikäli tulisijan perustaminen on kunnossa ja palotarkastaja tai nuohooja tarkistaa hormin kunnon ja antaa siitä kirjallisen lausunnon. Tulisijan valmistajan ohjeita suojaetäisyyksistä tulee noudattaa. Neuvoja saa tarvittaessa alueen tarkastusinsinööriltä.

Kuulostaako haastavalta? Me voimme hoitaa takkalupien hakemisen puolestasi. Lue lisää!

Takan asennus uudisrakennukseen

Kun takkalupa on myönnetty ja takka on toimitettu, päästään itse asennukseen.  Kuten ylempänä mainittiin, palamisilman tuonti talon ulkopuolelta on ajankohtaista uudisrakennuksissa, joissa huoneilmaan syntyy helposti alipaine. Usein palamisilma tuodaan alakautta putkella, joka valetaan pohjarakenteisiin talon perustusten rakennusvaiheessa. Korvausilmaliitäntää voi olla haastava tehdä jälkeenpäin, joten tämä on hyvä huomioida jo aikaisessa vaiheessa. Itse takan asennus onnistuu, kunhan kohteessa on kuivunut lattiavalu ja katto pään päällä.

Takan jälkiasennus saneerauskohteeseen

Moni ajattelee takan jälkiasennuksen olevan haastava prosessi. Ulkoistamalla takkaremontin meille, onnistuu takan jälkiasennus vaivattomasti. Takan jälkiasennus ei ole riippuvainen takkavarauksesta tai valmiista hormista. Nykyaikaiset kevyttakat eivät vaadi lattialta vahvistuksia. Kevytmetallihormi on helppo viedä läpi väli- ja yläpohjasta. Kevyttakan ja hormin asennus hoituu usein saman päivän aikana.

Mikäli kohteeseen halutaan painavampi takka, tulee lattian kantavuuden olla riittävällä tasolla. Mikäli takkavarausta ei ole etukäteen kohteessa, voidaan lattiaa vahvistaa myös takkaprojektin yhteydessä. Tämä pitää kuitenkin ilmoittaa takkalupaa hakiessa.

Vanhan takan vaihto uuteen takkaan

Vanhan takan vaihto uuteen onnistuu helposti ulkoistamalla työ meille. Tulemme purkamaan vanhan takan, jonka lisäksi huolehdimme vanhan takan materiaalien poisviennistä. Purun jälkeen hoidamme tarvittavat muutostyöt, kuten tasoituksen ja uuden hormireiän tekemisen. Lopuksi asennamme uuden takan paikalleen. Helppoa ja vaivatonta!

 

Kokonaisvaltaisella palvelulla helpompi takkaprojekti

Takan hankinnan ei tarvitse olla haastava projekti. Voit ulkoistaa kaikki siihen liittyvät työt, jolloin sinun tehtävänäsi on ainoastaan mallin valitseminen. Saat takan tulitikut käteen periaatteella. Projektin loppusummaa voi myös pienentää hoitamalla joitakin osuuksia itse. Voit esimerkiksi purkaa vanhan takan itsenäisesti tai kantaa uuden takan pihalta asennuspaikalle itse. Teet siis projektistasi juuri sellaisen, kuin itse haluat. Mikäli sinulla on takkaprojekti mielessä, ota rohkeasti yhteyttä! Katsotaan juuri teille sopiva paketti.

Tarjouspyyntö

  • Max. tiedoston koko: 128 MB.
Takaisin ylös