Inspiraatio, Tuotteet

Vesitakka on monipuolisin kodinlämmittäjä

13.2.2023

Vesitakka, eli vesikiertoinen takka on Suomessa vielä harvinainen, mutta kasvava ilmiö etenkin uudisrakentamisessa. Parhaimmillaan vesitakalla lämpiää huoneilman lisäksi lattialämmitys, kodin käyttövesi ja ruokakunnan illallinen. Lämmityskulut voivat pudota kuukausitasolla muutamiin kymppeihin. Lue lisää vesitakoista alta! 
Nunnauunin vesitakka on tehokas lämmittäjä.

 

Vesikiertoinen takka herättää monissa edelleen epäilyksiä ja kysymyksiä. Onhan konsepti Suomessa jokseenkin tuntematon. Energiakriisi on kuitenkin muuttanut ihmisten ajattelutapaa ja pyrimmekin nykyään avoimemmin pohtimaan kodin lämmitysratkaisuja myös boksin ulkopuolelta. Vesitakkojen ostajakunnassa korostuvat etenkin kiinnostus omavaraisuutta sekä ekologisuutta kohtaan. Asiakkaat haluavat olla varautuneita ja askeleen edellä kestävän kehityksen saralla.

Vesikiertoinen takka soveltuu erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloihin, joissa perinteinen takka liiallisen kertalämmitystehon myötä ole välttämättä järkevin ratkaisu. Vesikiertoisen takan juju piilee siinä, että se siirtää noin 60% takan lämmöstä varaajaan, josta lämpöä jaetaan tasaisesti ympäri kotia. Keskikokoisissa taloissa oikein mitoitetulla vesitakalla pystyt kattamaan suurimman osan kodin lämmitystarpeista. Ääripakkasilla järjestelmän teho ei välttämättä riitä, jolloin on hyvä olla varalla toinen lämmitysmuoto, joka ottaa tueksi.

Huom! On tärkeää huomioida, että talon lämminvesivaraajassa tulee olla myös jokin lisälämmönlähde, jotta pakkanen pysyy poissa aikana, jolloin tulisijaa ei käytetä. Tähän tarkoitukseen soveltuu esimerkiksi sähkövastukset.

Vesitakan valintaan vaikuttavat pitkälti samat tekijät, mitä perinteisen takan valinnassa. Minkälaiseen käyttöön tulisija hankitaan? Kaivataanko takalta varaavuutta? Halutaanko takkaa hyödyntää ruoanlaitossa? Onko kiikarissa kevyempi vesitakka lattian kestävyyden vuoksi? Takan valintaan vaikuttaa myös luonnollisesti lämmitettävä kohde, kohteen koko ja muut kohteeseen liittyvät tekijät. Valikoimistamme löydät vesikiertoiset takkasydämet, varaavat vesitakat, vesikiertoiset kamiinat sekä vesikiertoiset puuhellat.

Vesitakan toimintaperiaate hahmoteltuna.

Vesikiertoinen takkasydän

Vesitakkasydän, eli vesikiertoinen takkasydän on vaihtoehtosi, mikäli etsit kevyempää, mutta tehokasta vesitakkaa. Takkasydän painaa 200-500 kiloa riippuen valitusta kokoluokasta. Täten takka ei välttämättä vaadi lattialta vahvistuksia.

Takkasydän valitaan joko ulkomittojen tai tehon perusteella. Tehomitoitukseen tarkastellaan ensisijaisesti varaajan kokoa (10 kW / 500 l) mutta myös lämmitettävän rakennuksen koko vaikuttaa. 10 kW veteen antava malli, riittää noin 100 m² lattialämmitykseen. Mikäli lämmitys tapahtuu vesikiertopattereilla, mitoitus on noin 75 %. Isommassa tulipesässä on mahdollista polttaa passiivitalovalmiilla mallilla pesällisiä hitaasti ja pitkään, jolloin suuren puumäärän teho voidaan jakaa pidemmälle aikavälille. Isommalla ja tehokkaammalla takalla on helpompi polttaa pienempää tulta, mutta pienemmällä takalla ylipolton tehot katoavat hormiin.

Vesikiertoinen takkasydän toimitetaan sellaisenaan, eli siihen täytyy rakentaa jonkinlaiset kuoret palamattomasta materiaalista. Suosituin vaihtoehto takkasydämien kuorimateriaaliksi on Silca-levy. Tulenkestävä silikaattilevy on kevyt ja helposti käsiteltävä takan kuorilevy. Kuoret kiinnitetään yhteen esimerkiksi poraamalla, jonka jälkeen levyt pinnoitetaan halutulla tavalla. Esimerkiksi antiikkilaasti on suosittu pinnoitusmateriaali.

Tarvitset vesitakkasydämeen myös ohjauslaitteen ja latauspumpun. Lisäksi takka voidaan varustaa myös hätäjäähdytysventtiilillä.

Vesitakan ei tarvitse maksaa kymmeniätuhansia euroja. Edullisimmillaan vesikiertoisen takkasydämen saa 2000-3000 eurolla. Keskimäärin vesitakkasydämet maksavat noin 4000 euroa. Tämä on pelkän takan hinta, jonka lisäksi mukaan tulee laskea hormi, vesitakan muut osat, takkasydämen kuoret ja asennus. Kysy rohkeasti tarjousta haluamastasi paketista!

Musta NunnaUuni varaava vesitakka.

 

Varaava vesitakka

Varaava vesitakka on lämmönsiirtimellä varustettu varaava tulisija. Varaavan vesitakan etu on sama, kuin normaalissa varaavassa takassa. Lämmitys jatkuu tulen sammumisen jälkeen. Varaavat vesitakat ovat parhaimmillaan matalalämpöisissä järjestelmissä, kuten lattialämmityksen yhteydessä, mutta ne sopivat myös käyttöveden lämmitykseen. Varaavat vesitakat painavat noin 1000-3000 kiloa, joten lattialta vaaditaan myös usein vahvistuksia.

Valikoimissamme olevat varaavat vesitakat ovat Nunnauunin malleja, joihin on asennettu NunnaUuni Aqua+ lämmönsiirrin. Aqua+ on saatavilla seuraaviin malliston takkoihin: JoyaJoya AngoloBlankaBlanka AngoloLatusVega ja Vega Angolo.

Nunnauunin vesitakkojen etuja ovat:

  • Lämmönsiirrin ei vaikuta takan ulkomittoihin.
  • Lämmönsiirrin voidaan myös jälkiasentaa.
  • Veden lämpötila-alue on korkea, soveltuu myös käyttöveden lämmitykseen.
  • Lämmönsiirtimen vesitilavuus on pieni, joten takkaa voi käyttää turvallisesti sähkökatkosten aikana.
  • Ei liitoksia takan sisällä.
  • Lämmönsiirtimen asennukseen tulisijaan ei tarvita erillistä lvi-asentajaa.

Nunnauunin vesitakoissa tulee huomioida seuraavat seikat:

  • Varaajaksi suositellaan vähintään 300 litran kierukka- tai hybridivaraajaa.
  • Vesipiiri vaatii oman kiertovesipumpun ja ohjausyksikön, joka ohjaa pumppua tulisijan ja varaajan lämpötilaeron perusteella.
  • Järjestelmässä on oltava ilmanpoistaja, paisuntatila ja varoventtiili.
  • Putkiston materiaaliksi suositellaan rst- tai kupariputkea. Muovi- ja komposiittiputket eivät sovellu niiden alhaisen lämpötilan keston takia.
Vesikiertoinen puuhella vuolukivipaneeleilla.

Vesikiertokamiinat ja vesikiertoiset puuhellat

Vesikiertokamiinat ovat pienikokoisia kamiinoita ja takkoja, jotka ovat suunniteltu ”asennusvalmiiksi” tuotteiksi. Vesikamiinat liitetään hormiin ja verkostoon, jolloin tuote on käyttövalmis. Vesikiertoisilla kamiinoilla voidaan lämmittää 500 litran varaajaa tai suoraan patteriverkostoa. Pienen kokoluokkansa myötä kamiinat eivät välttämättä sovi isompaan tilaan, mutta pienissä kohteissa ne ovat elementissään. Etuna erityisesti pieni koko ja helppo asennustyö. Saatavilla myös vesikiertoinen kamiina paistouunilla. 

Vesikiertoinen puuhella on intohimoisen ruonlaittajan valinta. Vesikiertopuuhellan etuna on sen monipuolisuus. Laitteella voit lämmittää lämmitysjärjestelmäsi vettä lattia- tai patterikierrossa, valmistaa paistinpannulla tai kattilassa ruokaa, tai käyttää paistouunia ruoan valmistamiseen (paistouunin lämpötila max 200 °C koska energiaa siirretään veteen). Valikoimistamme löydät puuhellat kaikenkokoisiin kohteisiin. Isommilla XXL-luokan puuhelloilla lämpiää mukavasti myös isompi varaaja. 

Vesitakan hinta

Vastoin yleistä olettamusta, vesitakka ei ole välttämättä kovin kallis. Halvimmillaan vesitakka maksaa hieman alle 3000 euroa. Hintaan vaikuttaa takan koko, teho ja materiaali. Vesitakan kustannuksiin tulee laskea lisäksi myös tarvittavat lisäosat, jotta takkaa voidaan hyödyntää, kuten vesivaraaja. Mikäli haluat tarjouksen vesitakkapaketista, niin klikkaa tästä!

Heräsikö kysymyksiä vesikiertoisista takoista? Olemme valmiita auttamaan, ota alta rohkeasti yhteyttä!

Ota yhteyttä

 

 

 

 

Takaisin ylös