Inspiraatio, Tuotteet

Pelasta vanha avotakka takkasydämellä

2.9.2022

Turhauttaako vanhan avotakan kyvyttömyys lämmityksen suhteen? Ärsyttääkö kylmät pakkasaamut mökillä, eikä vanha avotakkakaan auta asiaa? Nouseeko sähkölaskut jo liian korkeaksi ja haluaisit hyödyntää avotakkaa lämmityskeinona? Mikäli vastasit kyllä, niin tämä artikkeli on tehty sinulle. 

 

Mikä on takkasydän?

Takkasydän on avotakan sisään asennettava tulisija. Takkasydän asennetaan usein vanhaan avotakkaan, mutta sen ympärille voidaan myös rakentaa täysin uudet kuoret palamattomasta materiaalista. Valikoimistamme löytyvät takkasydämet toimivat kiertoilmaperiaatteella, eli ne keräävät kylmää ilmaa alhaalta ja puskevat sitä ylhäältä takaisin huonetilaan. Takkasydämiä on saatavilla standardimitoilla, jonka lisäksi niitä tehdään myös käsityönä mittojen mukaan. Jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva takkasydän.

Takkasydämen edut

Avotakan hyötysuhde on keskimäärin noin 10%. Toisin sanoen, lämmityslaitteena avotakka on hyödytön. Lämmin ilma karkaa hormista taivaan tuuliin, eikä lämpöä myöskään tästä syystä varaudu takan rakenteeseen. Avotakka ei saa kiitosta myöskään tuottamistaan pienhiukkaspäästöistä. Avotakassa puu palaa epätäydellisesti, jolloin pienhiukkaspäästöt ovat erittäin suuret. 

Takkasydämellä nostatat avotakan hyötysuhdetta merkittävästi. Lämmitystehokkuuden lisäksi puuta kuluu huomattavasti vähemmän, sillä takkasydän polttaa puun puhtaasti loppuun. Parhaimmillaan puuta kuluu vain 30% aikaisemmin käytetystä määrästä. Takkasydämet ovat savutiiviitä ja muutenkin huipputurvallisia. Nykyaikaisissa takasydämissä pysyvät myös luukut palotekniikan avulla puhtaana ja ylläpito on helppoa.

Takkasydämet eivät ole ilmaisia.  Sijoitus on kuitenkin pitkäikäinen, sillä valuraudasta tehdyt takkasydämet kestävät oikein käytettynä jopa vuosikymmeniä. Sijoituksen järkevyyttä tukee myös se, että takkasydämellä säästät merkittävän osan sähkölaskusta.

Millainen takkasydän sopii sinun kohteeseesi?

STROMBOLI-MITTATILAUSTAKKASYDÄN

Stromboli takkasydämet valmistetaan mittatilaustyönä Saksassa. Takkasydämet tehdään aina kohteen mittojen mukaan, eli myös haastavammatkin paikat onnistuvat. Pohjan epätasaisuus tai avotakan erikoisempi muoto ei tuota ongelmia. Stromboli toimii kiertoilmatoiminnolla antaen lämmitystehoa 6-10 kW riippuen takkasydämen koosta. Kaasutiivis luukku pitää savut poissa huonetilasta. Takkasydämiä on saatavilla useilla eri väreillä, eli kohteeseen sopivuus on taattu.

Ota vanhasta avotakastasi mitat (leveys, korkeus ja syvyys). Lähetä mitat meille tai tule käymään myymälässä. Myyjämme laskee teille tarjouksen, jonka avulla saatte hinta-arvion. Hinta riippuu aina takkasydämen koosta. Keskiarvoinen hinta takkasydämelle on noin 3000€. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen asentaja tulee tekemään tarkan mitoituskäynnin kohteessanne, jonka jälkeen takkasydän voidaan laittaa tilaukseen. Asennushinta Stromboli-takkasydämelle on 500€.  Asennus sisältää mitoituskäynnin ja asennuksen. Halutessasi voit asentaa takkasydämen myös itse, sillä se ei vaadi hormityötä. Takkasydän asetetaan paikoilleen, jonka jälkeen se tiivistetään nauhoilla. Tutustu tuotteeseen tästä!

CONTURA-TAKKASYDÄMET

Conturan takkasydämet valmistetaan standardimitoilla Ruotsissa. Takkasydämiä tehdään eri kokoisina, joten useimpiin kohteisiin löytyy sopiva malli. Lämmitysteho vaihtelee mallien välillä 4-8 kW, joten lämpöä riittää myös isommille kohteille. Takkasydämet toimivat kiertoilmatoiminnolla. Osassa malleista on tulinäkyvyys kolmeen suuntaan, kun osassa taas tulinäkyvyys on pelkästään eteenpäin. Monipuolisuus on Conturan ehdoton valtti. Takkasydämet tiivistetään hormista liitosputken avulla. Katso kaikki mallit alta:

LA NORDICA TAKKASYDÄMET

La Nordica on Italialainen takkavalmistaja. Yritys valmistaa takkasydämien lisäksi mm. puuhelloja. La Nordica Inserto takkasydämet valmistetaan standardimittojen mukaan ja vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Pienimmät mallit on leveydeltään 60 cm ja mallit levenevät aina 100 cm asti. Erikoisuutena kaikissa Inserto malleissa on sisäänrakennettuna tehokkaat, mutta vähän sähkö kuluttavat huoneilmapuhaltimet. Puhallin ottaa huoneilmaa luukun alapuolelta ja puhaltaa sen ulkopellin ja valurautaelementin välisen ilmavaipan kautta kuumana huoneeseen. La Nordican etuna on myös hieman matalampi hinnoittelutaso. Katso alta kaikki mallit:

 

 

 

 

 

 

Takaisin ylös