FAQ – Usein kysytyt kysymykset takoista

Tilaaminen ja toimitus

Toimitusehdot ovat tuotekohtaisia. Tuotesivulla on aina määritelty kuuluko rahti hintaan vai ei.

-Liikkeessämme on n. 50 takkaa näytillä ja verkkosivuilla on virtuaaliesittely takoista. Valikoimastamme löytyy tuhansia eri vaihtoehtoja joten kaikkia ei valitettavasti ole näytillä.

-Suomen Sisustustakka tarjoaa takkojen havainnekuvia, takan ja piipun asennuspalvelun, vanhan takan purkupalvelun, takka ja piippu lupien hakemisen ja rahoituspalvelun.

Toimitusaika vaihtelee tuotekohtaisesti. Tarkka toimitusviikko saadaan tietoon vasta kun tilaus jätetään tehtaalle.

Tuotteet voi myös itse noutaa varastolta, mikäli tuotetta varastossa on.

Lähtökohtaisesti kuljetusliike tuo tuotteet suoraan kohteeseen lavarahdilla, tuotteiden sisäänkanto ei kuulu toimitukseen. Takan ja hormin toimitus tulee yleensä erikseen.

Takan asennus ei kuulu takan hintaan, asennuksen voit tilata erikseen ottamalla meihin yhteyttä.

Savupiippu ei kuulu takan hintaan vaan se hinnoitellaan aina erikseen. Savupiipulle saat hinnan pyytämällä meiltä tarjouksen.

Savupiippu hinnoitellaan aina kohteen mukaan. Hintaan vaikuttaa savupiipun pituus, läpivientien määrä sekä ulkokaton materiaali. Savupiipun tarkan hinnan saat parhaiten lähettämällä meille tarjouspyynnön.

Asentaminen

Kiertoilmatakat ja kamiinat eivät yleensä vaadi erillistä lattian vahvistusta, varaavat takat sen sijaan tarvitsevat lattian vahvistuksen. Tavallinen vahvistamaton lattia kestää yleensä noin 300kg yhden m2 alueella.

Lähettämälle meille kohteenne rakennuspiirustukset, pystymme mitoittamaan ja hinnoittelemaan savupiipun kohteeseenne.

Harkkohormi vaatii aina enemmän tilaa. Harkkohormi on myös painavampi vaihtoehto, joten sen paino tulee huomioida jo rakennusvaiheessa. Harkkohormi on myös työläämpi asentaa.

Kevytmetallihormi voidaan asentaa suoraan takan päältä ja se vie vähemmän tilaa. Kevytmetallihormin asennus on myös nopeampaa ja yleensä se onnistuu samalla kertaa takan asennuksen kanssa.
Hormivalinnasta riippumatta, asennetaan ne aina säävarauksella.

Suomessa ei ole määritetty pätevyysvaatimuksia tulisijan asentajalle eli tulisijan asennuksen voi tehdä myös itse.

Kuljetusliike ei kanna takan osia sisälle vaan se kuuluu lähtökohtaisesti asiakkaan vastuulle, erikseen voidaan kuitenkin sopia lisätyönä tehtävästä materiaalien sisäänkannosta.

Yleiset

Takan hankinnassa kannattaa lähteä liikkeelle tutustumalla ostajan oppaaseemme, sieltä löydät paljon hyvää tietoa takan hankintaan liittyen.

Takan valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle siitä tuleeko takka enemmän lämmitykseen vai tunnelman luontiin? Oletko kova polttamaan takkaa vai onko käyttö satunnaista? Tarvitaanko nopeaa lämpöä vai pitkää varaavuutta? Parhaiten takan valinnassa auttaa ammattitaitoiset myyjämme, he kartoittavat projektisi läpi ja ohjaavat sinua oikean takan valinnassa.

Kaikki takat eivät varaa lämpöä, takan varaavuus riippuu pitkälti takan painosta. Painava takka varaa enemmän lämpöä kuin kevyt. Myös materiaaleissa on eroja varaavuuden suhteen.

Takan ja savupiipun asennus on paras tehdä ennen puhallusvillan puhaltamista. Asennuksia tehdään kuitenkin myös puhallusvillan puhalluksen jälkeen. Kevyet takat mm. Kiertoilmatakan ja kamiinat asennetaan yleensä lopullisen lattian pintamateriaalin päälle ja raskaat varaavat takat betonin päälle.

Kaikki vaaleat pinnat vaativat enemmän huoltoa ja puhdistusta kuin tummat. Kuitenkin uusissa takoissa tiiviit luukut pitävät savut sisällä tulipesässä jolloin pinta ei nokeennu samalla tavalla kuin vanhoissa takoissa. Kannattaa myös miettiä mahdollisesti sileää pintaa joka on helppo pyyhkiä puhtaaksi.

Takka tarvitsee palamiseen ilmaa. Takan tarvitseman palamisilma voidaan tuoda talon ulkopuolelta putkella, mikä on suositeltavaa uudiskohteissa. Saneerauskohteissa palamisilma voidaan yleensä ottaa huonetilasta. Takan vaatima palamisilma vaihtelee takan tehon mukaan. Yleensä pienille kiertoilmatakoille ja kamiinoille riittää 100mm halkaisijalla oleva korvausilmaputki ja isoille kiertoilmatakoille ja varaaville takoille tarvitaan 160mm halkaisijalla oleva korvausilmaputki.

Puutakan sytyttäminen

Lupien hakeminen

Uudisrakennuksessa takka tulee olla piirrettynä suunnittelijan toimesta lupakuviin. Mikäli kiinteistösi on saneerauskohde, tulee takalle hakea toimenpidelupa tai rakennuslupa paikallisesta rakennusvalvonnasta. Jos kiinteistössäsi on jo olemassa vanha tulisija, ja se puretaan uuden tieltä, ei tulisijalle tarvitse hakea uutta lupaa. Pelkkä “takkavaraus“ ei vielä oikeuta takan ja hormin asentamiseen kohteeseen missä ei ole ennestään takkaa.

Takan hintaan ei kuulu lupamaksut tai muita vaadittavia maksullisia dokumentteja. Asiakkaan on itse maksettava toimenpidemaksu, lupakuvat ja suunnitelmat. Savupiipun läpivientiin voimme tarjota yleiskuvat, jotka voi toimittaa rakennusvalvonnalle. Rakennusvalvonta päättää riittävätkö läpivientikuviksi yleiskuvat. Meiltä löytyy erikseen lupapalvelu ja voimme hoitaa lupien hakemien puolestasi.

Biotakat

Bioetanoli on alkoholia, joka on tehty sopimattomaksi kulutukseen. Bioetanolia kutsutaan joskus myös bioalkoholiksi. Bioetanoli on ympäristöystävällinen polttoaine joka ei tuota lainkaan pienhiukkaspäästöjä.

Litra bioetanolia palaa noin kaksi tuntia.

Bioetanolin palaminen on lähes hajutonta. Markkinoilla olevien bioetanolien laatu vaihtelee, ja meidän tarjoamat bioetanolit ovat markkinoiden laadukkaimpia.

Biotakka tuottaa aina jonkin verran lämpöä polttimen koosta riippuen. Isoista polttimista voi tulla paljonkin lämpöä, mutta biotakat on kuitenkin suunniteltu pääosin tunnelman luomiseen.

Biotakan asennus ei vaadi erillistä asentajaa ja asennuksen voi tehdä hyvin myös itse.

Sähkötakat

Sähkötakka toimii verkkovirrasta saatavalla sähköllä. Sähkötakat eivät tuota lämpöä. Joissain malleissa on erillinen sähkövastus joka tuottaa lämpöä.

Sähkötakan asentamiseen et tarvitse asentajia ja asennuksen voi tehdä erittäin helposti itse.

Kiertoilmatakat

Kiertoilmatakan toiminta perustuu siihen, että se ottaa viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä ja kierrättää takan yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen. Kiertoilmatakka tuottaa siis lämpöä nopeasti joten se sopii hyvin mm. loma-asuntoon.

Kaikki suojaetäisyydet löydät asennusohjeista. Mikäli olet epävarma voiko takan sijoittaa juuri haluttuun paikkaan, ole yhteydessä myyjiimme he auttavat mielellään.

Varaavat takat

Varaavan takan toiminta perustuu lämmön varaukseen. Kuumat savukaasut kiertävät poskikanavissa ja lämmittävät takan massan. Varaava takka säteilee lämpöä useiden tuntien ajan riippuen takan painosta ja materiaalista.

Kyllä on. Myös raaka-aine on kotimaista mammuttivuolukiveä.

Asennus onnistuu vakiotuotteissa yleensä yhden päivän aikana.

Riittävän iso varaava takka sopii lämmittämään koko taloa, kuitenkin lisänä olisi hyvä olla esimerkiksi ilmalämpöpumppu.

Takaisin ylös