Inspiraatio, Tuotteet

Opas oikeanlaisen kiukaan valintaan

7.2.2023

Kiuas on saunan sydän ja valitsemalla oikeanlaisen kiukaan luot täydellisen saunakokemuksen. Saunassa vietetyt rentouttavat hetket ovat tärkeitä, ja siksi on hyvä varmistaa, että kiuas on turvallinen ja asennettu oikein. Alta löydät vinkit kiukaan valintaan ja oikeaoppiseen asennukseen.

Sähkö- vai puukiuas?

Kiukaan valinnassa ensimmäinen oleellinen askel on tunnistaa, mikä kiuastyyppi sopii parhaiten sinun tarpeisiin. Markkinoilta löytyy erilaisia puukiukaita ja vähintään yhtä paljon erilaisia sähkökiukaita. Puukiuas on perinteinen vaihtoehto, joka antaa luonnollisen tunnelman ja kosteat löylyt, mutta se vaatii enemmän huoltoa ja ylläpitoa. Sähkökiuas on helppohoitoinen ja yksinkertainen käyttää, mutta se ei anna luonnollista tunnelmaa ja löylytkin ovat tyypillisesti hieman kuivemmat. Kiuastyypin valintaan vaikuttaa luonnollisesti myös se, että puukiuas vaatii hormin. Mikäli kohteessasi ei ole hormia tai mahdollisuutta sen asentamiseen, on päätös kiuastyypistä helppo.

Oikeankokoinen kiuas

Oleellista kiukaan hankinnassa on myös valita oikeankokoinen kiuas. Löylyhuoneen optimikoko kiukaalle ilmoitetaan tyypillisesti kuutiometreinä. Voit helposti laskea saunan tilavuuden kertomalla korkeuden pituudella ja leveydellä. Kiukaan tarvittavaan tehoon vaikuttaa myös saunassa käytetty materiaali. Eristämätön materiaali kuten lasi, lisää aina kiukaalta tarvittavaa tehoa. Saunaan ei saa asentaa myöskään liian tehokasta kiuasta, sillä se on turvallisuusriski. Teholuokaltaan liian pieni kiuas taas ei jaksa ylläpitää riittävää lämpöä ja löylyt jäävät kehnoiksi.

Kiukaan ulkonäkö

Kiukaan ulkonäkö on yhä useammalle merkittävä tekijä kiuasta valittaessa. Kiukaiden ulkonäkö on ottanut vuosien saatossa merkittäviä harppauksia modernimpaan suuntaan ja nykyään markkinoilta löytyy sopiva design jokaiselle. Sähkökiukaissa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Valikoimistamme löytyy seinälle laitettavia, lauteisiin integroitavia ja myös erikoisempia design-malleja, kuten Eero Aarnion muotoilema IKI-floatPuukiukaissa muotoilu on usein hieman perinteisempi, vapaasti seisova, joko kulmikas tai pyöreä kiuas isolla kivitilavuudella. Tyypillisesti puukiukaissa on myös iso lasiluukku, joka antaa mukavasti tunnelmaa löylytteleville.

Kiukaan asennus

Kun olet valinnut sopivan kiukaan, on aika miettiä asennusta. On tärkeää varmistaa, että kiuas asennetaan turvallisesti asennusmääräyksiä noudattaen. On suositeltavaa asennuttaa kiuas ammattilaisen toimesta, mikäli et ole täysin varma omista asennustaidoistasi. Väärin asennettu kiuas voi olla suuri turvallisuusriski. Meiltä saat kiukaan asennuksen edullisesti vuosien ammattitaidolla.

Kiuas on asennettava tasaiselle alustalle ja se on sijoitettava riittävän kauas saunan seinistä ja lattian reunoista. On tärkeää varmistaa, että kiuas istuu oikein ja että kaikki liitokset ovat tiiviit. Sähkökiukaan asennuksessa tulee varmistaa, että sähköliitännät tehdään oikein ja että kaikki turvajärjestelmät, kuten ylikuumenemissuojat ja ylilämpövarmistimet, toimivat moitteettomasti. Puukiukaan asennuksessa tulee varmistaa, että puukiuas on asennettu riittävän kauas palavista materiaaleista ja että ilma pääsee virtaamaan kiukaan ympärillä.

Saunan ilmanvaihto

On tärkeää varmistaa, että saunassa on riittävästi ilmaa, jotta kiuas toimii moitteettomasti. On suositeltavaa huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta saunaan, jotta ilma pääsee virtaamaan kiukaan ympärillä. Ilmanvaihto on pieni, mutta erityisen tärkeä osa saunakokemusta. Oikeanlaisella ilmanvaihdolla lämpö jakautuu tasaisesti ja tekee saunakokemuksesta mieluisan. Ilmanvaihdolla on myös merkittävä rooli saunan kestävyyden kannalta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että oikean kokoisen kiukaan valitseminen ja turvallinen asennus ovat tärkeimpiä tekijöitä saunakokemuksen luomisessa. Valitse kiuas, joka sopii sinun tarpeisiisi, ja varmista, että se on asennettu oikein ammattilaisen avulla. Näin voit nauttia saunan lämmöstä huoletta ja rentoutua maksimaalisesti.

Sisustustakan kymmenen vinkkiä kiukaan valintaan:

1. Määrittele tarvittava lämpöteho: Laske kiukaalta tarvittava lämpöteho löylyhuoneen tilavuuden perusteella.

2.Valitse sopiva kiukaan koko: Valitse tarpeen mukaan sopiva kiukaan koko, joka vastaa tarvittavaa lämpötehoa.

3.Tutustu eri malleihin ja materiaaleihin: Tutustu erilaisiin kiukaan malleihin ja materiaaleihin ja valitse sopiva kiukaan ulkonäöllisten ja käytettävyysominaisuuksien perusteella.

4.Huolehdi turvallisuudesta: Varmista, että valitsemasi kiukaan turvallisuusominaisuudet täyttävät tarvittavat vaatimukset. Ostamalla meiltä kiukaan, voit nukkua yösi rauhassa.

5.Valitse energiatehokas malli: Valitse kiukaan malli, joka on energiatehokas ja säästää lämmityskustannuksia.

6.Kiinnitä huomiota paloturvallisuuteen: Tarkista kiukaan turvaetäisyydet ja pidä huolta riittävästä etäisyydestä palaviin materiaaleihin.

7.Tutustu huolto- ja ylläpitovaatimuksiin: Kiukaan huolto ja ylläpito vaativat tiettyjä taitoja, joten varmista, että osaat huolehtia valitsemastasi mallista.

8.Pyydä neuvoja ammattilaisilta: Meiltä saat apua kiukaan hankintaan. Autamme mielellämme kaikissa kiukaisiin ja niiden asennukseen liittyvissä kysymyksissä, ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

 

 

 

 

 

 

Takaisin ylös