Inspiraatio, Yleinen

Puuhella lämmittää kodin, päivällisen ja jopa käyttöveden

5.2.2024

Kaipaatko kotiisi tai vapaa-ajan asuntoosi tulisijaa, joka lämmittää huoneilman, päivällisen ja jopa käyttöveden. Puuhella saattaa olla sopiva tulisija juuri sinulle! Lue alta lisää tai kysy suoraan sinulle sopivasta puuhellasta myyjiltämme!

 

Puuhellojen historia ja kehitys

Puuhellat, nuo ajattomat klassikot, ovat lämmittäneet koteja vuosisatojen ajan. Niiden kehityskaari vanhoista, perinteisistä malleista nykyaikaisiin, tehokkaisiin versioihin on ollut merkittävä. Nykyään puuhellat yhdistävät perinteisen viehätyksen ja modernin teknologian, tarjoten samalla kestävän ja ekologisen lämmitysratkaisun.

Puuhellan valinta

Puuhellan valinnassa on otettava huomioon monia seikkoja. Hellan koko, teho ja design ovat keskeisiä valintakriteereitä. Pienempi puuhella sopii mainiosti pieneen keittiöön tai mökille, kun taas suuremmat mallit ovat ihanteellisia laajempien tilojen lämmitykseen. Hellan teho vaikuttaa sen lämmityskykyyn – suurempi teho tarkoittaa nopeampaa ja tehokkaampaa lämmitystä. Puuhelloja saa myös varaavana, jolloin massaa on +500 kiloa. Tällöin hella luovuttaa lämpöä vielä tulen sammumisen jälkeen.

Tuleeko puuhella keittiöön? Perinteisissä puuhelloissa on aina jonkinlaiset turvaetäisyydet, mitkä tulee huomioida palavan materiaalin lähelle asennettaessa. Valikoimistamme löydät myös keittiösarakkeeseen integroitavat puuhellat, jotka istuvat tyylikkäästi keittiökalusteiden väliin.

Tutustu puuhellavalikoimaamme tästä!

Puuhellan asennus ja huolto

Puuhellan asentaminen vaatii ammattitaitoa, erityisesti kun puhutaan savuhormin kytkemisestä. On tärkeää varmistaa, että asennus tehdään turvallisuusmääräysten mukaisesti. Usein puuhella kytketään jo olemassa olevaan hormiin. Mikäli tarvitset kokonaan uuden hormin, löydät vinkkejä valintaan täältä!

Hellan säännöllinen huolto ja puhdistus ovat välttämättömiä sen toimivuuden ja turvallisuuden takaamiseksi. Modernit puuhellat ovat helppohoitoisia ja niihin pätevät pitkälti samat huolto-ohjeet kuin normaaliin takkaan. Näitä ovat mm. tuhkien tyhjennys, säännöllinen pintojen puhdistaminen ja nuohous määräysten sekä käyttöasteen mukaan. Puuhellan mukana tulevat aina mallin omat käyttöohjeet, jotka sisältävät myös huoltoon liittyvät toimenpiteet.

Onko sinulla kysymyksiä puuhellan huoltoon liittyen? Ota yhteyttä!

Puuhellan käyttö ja tehokkuus

Vanhojen puuhellojen käyttö on taitolaji, mutta moderneissa malleissa näin ei enää ole. Käyttö on helppoa selkeiden ohjeiden ja modernin teknologian ansiosta. Nykyaikaiset puuhellat palavat erittäin puhtaasti ja tuottavat tehokkaasti lämpöä. Puuhellan teho riippuu usein mallin kokoluokasta. Isoimmat puuhellat lämmittävät jopa 12 kilowatin teholla.

Puuhellan edut

Puuhella on yksi kodin monipuolisimmista lämmittäjistä. Puuhella ei tarvitse sähköä toimiakseen, joten se lisää merkittävästi kodin tai mökin huoltovarmuutta. Parhaimmillaan puuhella lämmittää ruoan, huoneilman ja jopa käyttöveden. Puuhellat ovat myös erittäin pitkäikäisiä. Usein ne kestävät sukupolvelta toiselle.

 

Usein kysytyt kysymykset puuhelloista (UKK)

Miten puuhella toimii? 

Puuhellan toimintamekanismi on melko yksinkertainen: se tuottaa lämpöä polttamalla puuta. Puut ladotaan hellan tulipesään, joka on suunniteltu kestämään kuumuutta. Kun puut syttyvät, ne palavat ja vapauttavat lämpöä. Tämä lämpö siirtyy hellan rakenneosiin ja sen kautta ympäröivään tilaan, lämmittäen näin huonetta. Lisäksi osa puuhelloista on varustettu uunilla, jolloin hellan päällä tai sivulla olevaan uuniin voidaan sijoittaa ruokaa kypsymään samalla kun puuhella lämmittää tilaa.

Kuinka paljon puuhella painaa?

Puuhellan paino riippuu luonnollisesti rakennusmateriaalista. Ennen puuhellat painoivat lähes aina + 300-400 kiloa, mutta nykyään tarjolla on myös kevyempiä vaihtoehtoja. Kevyemmillään puuhella painaa hieman päälle 100 kiloa. Valikoimamme painavimmat puuhellat ovat painoltaan noin 800 kilon luokkaa. Puuhellaa hankkiessa kannattaa siis miettiä tarvittavia ominaisuuksia. Mikäli etsit varaavaa puuhellaa, on painavampi vaihtoehto parempi sinulle. Mikäli etsit kevyttä ja kompaktia puuhellaa, kannattaa tutustua kevyempiin malleihin.

Onko puuhella varaava?

Osa puuhelloista on, osa ei. Esimerkiksi meidän valikoimista löydät kevyet puuhellat, puolivaraavat puuhellat ja varaavat puuhellat. Puolivaraavat puuhellat ovat varustettu vuolukivikuorilla, jotka varaavat hieman lämpöä. Lämmönluovutusaika on muutamia tunteja tulen sammumisen jälkeen. Varaavat puuhellat ovat valmistettu malmikivimassasta ja painavat jopa 800 kiloa. Nämä hellat varaavat jo hieman enemmän lämpöä, jolloin lämmönluovutusaika on useita tunteja tulen sammumisen jälkeen.

Voiko puuhellaa lämmittää liikaa?

Tulisijat on aina testattu tietyllä puumäärällä, jota ei tule ylittää. Puumäärä on ilmoitettu aina tuotteen teknisissä tiedoissa.

Miksi puuhella ei vedä?

Puuhellan huono veto voi johtua useista eri tekijöistä, jotka vaikuttavat tulen sytyttämiseen ja ylläpitoon sekä savun poistumiseen. Yleisimpiä syitä ovat:

  1. Savupiipun tukkeutuminen: Nokea, tervaa ja muita palamisjäämiä voi kerääntyä savupiippuun, mikä estää savun kulkemisen. Tämä voi johtaa savun takaisinvirtaukseen huoneeseen.
  2. Väärä ilmanvaihto: Puuhellan ja savupiipun asianmukainen ilmanvaihto on välttämätöntä hyvälle vedolle. Jos huoneessa, jossa puuhella sijaitsee, on liian tiivis ilmanvaihto tai jos huone on alipaineessa, se voi häiritä savun poistumista.
  3. Kostea polttopuu: Märkä tai kostea puu tuottaa enemmän savua ja palaa tehottomammin kuin kuiva puu. Tämä voi tukkia savupiipun nopeammin ja heikentää vedon tehoa.
  4. Savupiipun lämpötila: Kylmä savupiippu voi aiheuttaa ilman tiivistymistä ja huonoa vetoa, erityisesti sytytyshetkellä. Lämmittämällä savupiippua hitaasti voidaan auttaa parantamaan vetoa.
  5. Savupiipun korkeus ja muoto: Liian lyhyt tai mutkainen savupiippu voi heikentää vedon tehoa, koska savulla on vaikeampi nousta ylöspäin ja ulos piipusta.

Ratkaisuna näihin ongelmiin voi olla savupiipun puhdistaminen, huoneen ilmanvaihdon parantaminen, kuivan polttopuun käyttäminen, savupiipun esilämmitys tai savupiipun rakenteen mahdollinen muuttaminen. Näiden toimenpiteiden avulla voidaan usein parantaa puuhellan vetoa ja tehostaa sen toimintaa.

Jätä nopea tarjouspyyntö!

Kerro lyhyesti projektistasi, niin osaamme auttaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla.
Takaisin ylös