Inspiraatio, Yleinen

Maltti on valttia mökin ensimmäisellä lämmityskerralla

4.5.2023

Mökkikausi on täällä! Ennen kuin tuikkaat kiukaat ja takat kunnolla tulille, on niitä syytä lämmitellä hieman. Lue alta, mitä kaikkea tulisi huomioida tulisijan ensimmäisellä lämmityskerralla pitkän talven jäljiltä.

 

Suomalaisille mökkikauden alkaminen on yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista. Kesäpaikkojen avaaminen ja mökkien siivoaminen on monelle perinne, joka luo odotusta ja tunnelmaa kesälle. Yksi tärkeimmistä suomalaisista mökkiperinteistä on tulisijojen, etenkin saunan ja takan lämmitys. Mikään ei maistu paremmalta, kuin takkatulella grillattu makkara kunnon löylyjen jälkeen. Ai että! Pitkän talven jälkeen on tärkeä kuitenkin muistaa, että maltti on valttia hormin ensimmäisillä lämmityskerroilla. Hormit ovat kylmät ja pahimmillaan liian innokas lämmitys voi aiheuttaa hormille vahinkoja. Kukaan tuskin haluaa ensitöikseen korjailla hormia. Mistään rakettitieteestä ei ensimmäisen lämmityskerran kohdalla puhuta, mutta olemme koonneet alle muutaman vinkin, jotta homma hoituu mutkattomasti!

Ennen tulisijojen lämmittämistä

Ennen kuin aloitat tulisijojen lämmityksen, on tärkeää varmistaa, että hormit ovat kunnossa ja puhtaat. Likaantuneet tai tukkeutuneet hormit voivat aiheuttaa vaaratilanteita, kuten tulipaloja tai häkämyrkytyksiä. Tarkista siis aina, että hormit ovat puhtaat ja että niissä ei ole halkeamia tai muita vaurioita. Jos olet epävarma hormien kunnosta, ota yhteyttä ammattilaiseen ja pyydä tarkastus ennen mökkikauden alkua. Muista myös nuohous, joka tulee tehdä vapaa-ajan asunnoille joka kolmas vuosi.

Tulisijojen lämmittäminen talven jälkeen

Hormin kunnon lisäksi kannatta varmistua hormin vedosta. Hormin veto on helppo tarkistaa avaamalla tuhkaluukkua ja asettamalla vaikka pienen palan sanomalehteä tulisijaan. Sytytä paperi ja tarkista vetääkö hormi savut mukanaan vai tuleeko savut sisälle mökkiin. Myös tulitikku on helppo työväline vedon tarkistukseen. Mikäli hormi ei lähde vetämään, niin oiva kikka on laittaa esimerkiksi hiustenkuivaaja tulisijaan kuivattamaan ja lämmittämään piippua.

Oikeanlaisen polttopuun merkitys

Suomalaisten perisynti on surkean polttopuun käyttäminen. Poltetaan eurolavoja tai märkää puuta. Tämä ei tee hyvää hormille eikä tulisijalle. Takassa ja kiukaassa tulisi käyttää kuivaa polttopuuta. Hyviä puulajikkeita ovat koivu, kuusi ja mänty. Kuivan polttopuun kuulee lyömällä klapit yhteen. Kuivasta puusta lähtee kirkas ja selkeä ääni. Polttopuu säilyy parhaiten irrallaan maasta ja katoksen alla, jolloin se pysyy kuivana. Pressu on myös hyvä suojauskeino, mutta muista antaa ilman kiertää pressun sisällä.

 

Muutamia muita vinkkejä tulisijojen lämmitykseen

Pidä tulisijan edessä riittävä turvaväli, jotta et polta itseäsi. Älä myöskään jätä tulisijaa vartioimatta, vaan pidä se aina silmällä, kunnes tuli on sammunut kokonaan. Jos mökissäsi on takka, muista käyttää vain takkoihin soveltuvia puulajeja, eli älä polta roskaa. Kun olet lopettanut tulisijojen käytön, varmista, että tuli on sammunut kokonaan ennen kuin lähdet mökiltä. Tyhjennä ja putsaa tulisija säännöllisesti. Hiilet ja tuhka kytee jopa viikkoja, joten tyhjennä tulisija aina asianmukaiseen tulenkestävään astiaan.

Takkaremontti mökillä edessä? Ota yhteyttä!

Onko mökin takkaremontti ajankohtainen? Älä epäröi laittaa viestiä. Valikoimistamme löydät takat jokaisen vapaa-ajan asuntoon ja mökkikohteeseen sisustuksesta riippumatta. Tarvittaessa saat meiltä vaikka takan, kiukaan, vesipadan ja porealtaan asennuksineen.

Ota yhteyttä

Takaisin ylös